K.I.S.S – En riskfylld investering?

K.I.S.S – En riskfylld investering?

1169246_825942464182555_656218591_n.jpg

Hur ska man se på risk?

Detta är givetvis en individuell fråga och man skall alltid göra det som känns 100 % rätt för en själv och försöka att inte lyssna så mycket på andra. Här kommer dock tankar om hur man kan se på risk vid en investering i aktier.

Många människor verkar ha en föreställning om att man kan förlora nästan alla pengar man investerat vid ett aktieköp. Teoretiskt sett KAN det inträffa men då skulle jag påstå att personen bakom investeringen inte varit särskilt påläst. Du har kontrollen! Har man koll på sina aktier kan man i värsta fall sälja om man tycker sig förlorar ”för mycket”. Säg att man skulle slå ihop alla börsens bolag till en enda aktiekurs – då har denna ökat markant om man ser tillbaka historiskt. Detta är ingen garanti men SANNOLIKHETEN säger att det kommer att fortsätta så även i framtiden. Dvs, chansen att man kan tjäna pengar är ganska stor.
Man har makten att göra risktagandet rimlig och någorlunda kontrollbart. Visst riskerar man att förlora sina pengar i viss grad, men du har också goda chanser att kamma hem en fin vinst. Det finns alltså enkla strategier som möjliggör mer lyckade investeringar.

Här är grundläggande tips:

Vilken typ av bolag – Bolag är mer eller mindre riskfyllda när det gäller branscher, storlekar, ålder, vilka som styr i styrelsen osv.
Spridning – det bästa är att inte satsa alla pengarna på ett enda kort, både i antal bolag samt vid antal tillfällen man gör aktieköpen.
Tidsperspektiv – ju längre man behåller en aktie, desto större chans är det att man gör en vinst.

Har ni fler tips – fyll gärna på! Ni som är erfarna, dela gärna med er av era kunskaper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s