Intervju med @börshajen – Andra Farhad

Intervju med @börshajen – Andra Farhad

@börshajen – Från instagram-konto till företagare

Aktietjejerna har fått den fina förmånen att intervjua Andra Farhad, 23 år, skaparen bakom framgångsrika @borshajen. Ett projekt som i början av 2016 startade som ett instagramkonto och idag har utvecklats till ett aktiebolag. Börshajen har massvis med spännande projekt i rullning! För att nämna två – tillsammans med Dagens Industri släpper Andra en bilaga vid namn Börshajen och tillsammans med Nordnet håller hon i en utbildningsserie där man kan komma och lära sig mer om investeringar. Förstår ni nivån av coolhet på denna tjej? Vi är minst sagt starstrucked! Fler sådana här inspirerande tjejer till investbranchen tack!

Börshajen  

Vi tar det från början, när och hur kom du i kontakt med investeringar för första gången?

Som 6-åring flyttade jag från Köping till Stockholmsförorten Fittja. Under min uppväxt insåg jag att vardagen var lite tuffare då arbetslösheten var hög, och kriminaliteten likaså. Någonstans där kom jag till insikt och bestämde mig för att jag aldrig skulle bli en siffra i statistiken, låta min postort styra mina förutsättningar eller låta pengar begränsa mig från att leva fullt ut. Intresset för pengar växte och som 15-åring hamnade jag i en tråd på Flashback forum som just handlade om investeringar. Jag blev helt besatt och ville lära mig allt! Som 16-åring köpte jag mina första aktier i ett bolag inom stålindustrin.

Dina börshajen-sidor på Instagram & Facebook har lockat väldigt många följare på kort tid! Vad beror det på tror du?

Intresset för investeringar blir bara större och större. Allt fler vill lära sig och komma igång, men är rädda för att misslyckas. Börshajen blir då en naturlig bro mellan folk som vill lära sig investera och marknaden. Dessutom går jag som grundare emot allt vad Jantelagen innebär. Jag är tjej, jag är ung, jag har utländsk bakgrund och jag kommer från förorten. Jag väcker ett intresse i en annars tråkig, konservativ och mansdominerad bransch. Jag är inte heller rädd för att prata om min privatekonomi eller dela med mig av mina ärliga tankar och åsikter kring pengar, vilket många av mina följare uppskattar.

När du startade Börshajen var du till en början anonym, hur kommer sig detta?

Allt började när jag hamnade i en traderchatt med ca 100-150 traders. Alla var självklart män, förutom jag och en till tjej. Jag märkte snabbt att väldigt många i chatten var otroligt kompetenta och jag ville ställa frågor för att lära mig men hade även egna åsikter och synpunkter. Problemet var bara att varje gång jag skrev något så var det ingen som svarade mig, utan dom fortsatte prata som om jag inte fanns. Jag blev självklart väldigt provocerad av detta och tänkte ”hur ska jag fånga deras uppmärksamhet?”. I samma veva startade jag ett instagramkonto som jag döpte till Börshajen och började följa alla gubbar från chatten och började posta egna inlägg med tankar, strategier, analyser mm. Ganska snabbt blev det världens hysteri i gruppen och alla undrade ”Vem Börshajen var och vem är HAN? Det måste vara någon från gruppen som följer oss alla!”. Jag kunde inte göra annat än att hålla masken och skratta åt det, haha!

Fem snabba:

Långsiktig vs Kortsiktg
Lunchlåda vs Utelunch
Instagram vs Facebook
Fundamental analys vs Teknisk analys
Storstad vs Småstad

En generalisering säger att vi svenskar är kassa på att snacka om vår privatekonomi, något som också gör att kunskap om just investeringar hämmas. Skulle du kunna ge oss ett föslag på hur man kan göra det lättare att snacka ekonomi med sin familj, vänner och bekanta?

Man kan inte ändra på alla, men jag brukar säga att det bästa är att börja med sig själv. Kommer ämnet privatekonomi upp vid middagsbordet, prata inte förbi det! Dela med dig av din situation och erfarenheter, så lär dom andra också öppna upp sig. Oftast vill man prata om det, man vill bara inte vara den första att säga något.

Börshajen Andra Farhad
Bild

Tusen tack Andra för ditt medverkande! Vi önskar dig all lycka i framtiden och ser med spänning fram emot att följa dig i din karriär.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s