Bostadsköparskola – att köpa ett hus

Bostadsköparskola – att köpa ett hus

Ansvar och kostnader

Att bo i en villa är det flera av oss som drömmer om. Ett riktigt Svennebananliv med trädgård, garage, inga grannar vägg i vägg, stora ytor och dessutom en stor skopa eget ansvar som “the cherry on the top”. Utöver skötsel och underhåll av fastigheten ansvarar du också för fler avgifter än om du bor i tex en bostadsrätt. Exempelvis sophämtning, vatten, avlopp, uppvärmning, sotning om det finns en eldstad. Och inte att förglömma, årligen betalar du en fastighetsavgift till skatteverket.

Nybygge som man vill ha det eller begagnat med karaktär

Skall du dessutom bygga ett hus är det än fler avgifter att räkna med i jämförelse om du köper ett begagnat hus. Detta kan till exempel innefatta bygglov, besiktningar, anslutning till el, värme, vatten och avlopp. Dessutom är det 100 procent nya pantbrev på 2 % av det som du lånar som skall tas ut samt lagfart på 1,5 % för tomtpriset, om den är obebyggd vill säga.

Innan ett köp av ett begagnat hus rekommenderar vi att anlita en besiktningsman för att kontrollera husets brister. Att läsa ett besiktningsprotokoll kan vara smått enerverande med trianglar i olika färger och kommentarer om än det ena än det andra. Jobbigt såklart, men det går inte riktigt förvänta sig att du skall hitta ett gammalt hus helt utan brister, snarare tvärt om. Det viktigaste att tänka är: Kan jag förvalta dessa brister (risker)? Vad har du själv för kunskap och hur mycket resurser kan du tänka att lägga på huset för att dess brister inte skall göra så att det faller i värde?

Riskförvaltning och buffert

Något som kan vara bra när du äger ett hus är att ha en buffert som skulle kunna täcka kostnaden om något går sönder, behöver lagas eller bytas ut. Eftersom du äger hela fastigheten så är risken för att en sådan kostnad blir än större än om du bor i en bostadsrätt. Tänk över vad som skulle kunna hända och gör regelbundna undersökningar på bostaden så skador kan räddas i tid. Utifrån dessa undersökningar kan du skapa en tidsplan för större projekt, tex takbyte, fönsterbyte, dränering eller byte av värmesystem. Då får du som husägare en mer harmonisk ekonomi kontroll på riskerna.

Är det någon husägare blad oss som kan fylla på med info, om det känns som vi glömt något relevant?

img_2150
Skriv en bildtext

2 reaktioner på ”Bostadsköparskola – att köpa ett hus

 1. Bra inlägg! En sak som många husägare glömmer är att de faktiskt har väldigt stor undersökningsplikt själv. Man kan tro att det är lätt att dra ”dolt fel”-kortet efter köpet, men så är inte fallet. Man ska inte strunta i något för att man inte kan eller vet. Ta reda på allt om huset, snoka, öppna inspektionsluckor, besiktiga elen, spola i toaletterna, kolla fallet i duschen, kläm och känn på allt som går och var inte sådär svenska och tänk att man ”inte vill störa”.

  Och kolla gärna lite på vad grannarna verkar ha för sig, och lita inte på vad säljaren berättar om dem. En studsmatta i tomtgränsen som säljaren säger ”knappt används” kanske i själva verket används flera timmar om dagen av grannens 5 barn vilket om ni har otur gör er egen uteplats helt obrukbar de där härliga sommarkvällarna ni bara vill sitta ute och äta en god bit mat med ett glas vin och föra ett samtal i normal samtalsnivå. Eller kanske grannarna är bilintresserade och gärna mekar med sina amerikanare med V8-motorer och står gärna och gasar ofta och länge så att huset skakar och det blir helt omöjligt att sova. Jag känner faktiskt en familj som fick flytta pga sina grannar, de fick inte en lugn stund ute på sommaren av diverse anledningar som man normalt sett inte borde förvänta sig i ett tättbebyggt villaområde. I en lägenhet eller bostadsrätt finns det flera olika saker man kan ta till för att få tyst på en störande granne, i ett villaområde är det tvärtom, du kan kanske påpeka för grannen att denne stör, men mer går inte att göra.

  Bra att ni skriver om detta med buffert, saker kan ju gå sönder i ett hus, och en ny värmepump för 40000 är inget man snyter ur näsan direkt. Då är det bra med en buffert. Vi har 100000 kr i allmän buffert, som är tänkt att gå till oförutsedda utgifter kring hus, bil etc.

  Gilla

  1. Tack för ditt svar! Viktigt det där med grannarna, de får man ju med i köpet av ett hus mer eller mindre. Och något väldigt viktigt är ju det där med att inspektera innan man köper.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s