Intervju med Plånbokssmart! 

Intervju med Plånbokssmart! 

Vi inspireras mycket av vår Instakollega @plånbokssmart! En kvinna som förstått det här med att ta vara på sådant som skapar värde och skära ned på sådant som tar energi, kostar pengar och allmänt dränerar ens vardag. Konceptet är inte svårt, sätt bara igång! Tänk över vad just du värderar i livet och framförallt i din vardag. I denna korta intervju ville vi komma närmre kvinnan som grundat kontot och för att få lite schyssta plånbokssparartips. 

Hur började idéen till Plånbokssmart. 

Idén till Plånbokssmart började helt enkelt med att jag tröttnade på att möta fördomar och avundsjuka från vissa i vår omgivning som tyckte att vi tex unnade oss många resor och andra upplevelser. På deras kommentarer lät det som att de trodde att vi badade i pengar och jag ville helt enkelt visa att det inte stämmer, det handlar istället om prioriteringar, att inte köpa saker i onödan och att hitta billiga eller gratis alternativ som gör att man har råd att lägga pengarna på det man själv väljer och inte slösar i onödan.

Ditt bästa gratis-tips!

Mitt bästa gratis tips är helt enkelt att ha tid. Har man tid så undviker man ofta impulsköp, man kan planera inköp och hitta billigare alternativ, besöka second hand-butiker, invänta erbjudanden och kampanjer eller hitta alternativ som kanske innebär att man gör det själv gratis.

Varför är sparande så viktigt? 

För mig betyder sparande frihet och lugn och ro. Har jag koll på min ekonomi och vet att jag har en buffert att falla tillbaka på, så vågar jag leva det liv jag vill och utgå från mig själv och vad jag mår bra av och inte vad plånboken säger. Att ha ett sparande och att ha koll på sin ekonomi innebär också att man slipper stressa och oroa sig för pengarelaterade frågor.

Beskriv var gränsen går mellan snålhet och sparsamhet! 

Jag brukar alltid säga att jag är ekonomisk, inte snål. Ekonomisk är för mig när man väljer att spara in pengar på vissa områden, som inte ger energi/livskvalitet och istället använda pengarna till områden som ger livskvalitet. Snålhet för mig är att spara in på alla områden, utan att ha en plan och aldrig unna sig det som ger en glädje och livskvalitet.

Fem snabba:

– Landet vs Storstad

– Kortsiktigt vs Långsiktigt

– Resa vs Stanna på hemmaplan

Tid vs Pengar

–  Second hand vs Nytt

Hur ska man förvara sina sparade pengar på bästa sätt?

Svår fråga, beror ju på vad man ska ha pengarna till. Kortsiktiga mål vs. långsiktiga mål. Jag tror det är viktigt att man sätter sig ner och benar ut vilka pengar som ska gå till kortsiktiga drömmar och vilka som ska gå till långsiktiga drömmar och vilken riskbenägenhet man har inom varje område. Det sämsta man kan göra är att förvara alla pengar ”på hög i madrassen” utan att ha tänkt igenom sin placeringsstrategi och sina drömmar.

Tips för att motivera sig till sparande och för att motstå ”köp-frestelserna?” Hur gör man på bästa sätt en bedömning att man behöver köpa något? 

En kombination av svar från fråga två och fyra. Att ha tid och att ha en plan för vad man vill göra med sina pengar. Har jag ett tydligt sparmål och vet vad jag vill med min ekonomi, så är det oftast inga problem att avstå onödig konsumtion till förmån för den drömmen. Skulle man ändå behöva köpa en viss sak, så ger mer tid möjlighet att hitta ett billigare alternativ (kampanjer, reor, second hand, gör-det-själv, låna etc). Med tydliga mål så blir det lätt att se att struntar jag i att köpa X och Y eller hittar ett billigare alternativ så kommer jag ett steg närmare målet. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s