ICON – OhMy

ICON – OhMy

Vi ställde fem snabba frågor till Sandra Bourbon, aka @framtidafeministen. Med hennes kick-ass jämställdhetsportfölj har hon slagit börsindex med råge. Vi tycker att det är riktigt häftigt att kunna göra så bra val gällande sina investerade pengar – allt för en mer jämställd värld!

Berätta mer om varför du började utveckla framtidsfeministens koncept.

Jag brinner för en jämställd framtid och ville slå två flugor i en smäll: ta tag i min privatekonomi och investera i bolag som gör något jag tror på. Många rapporter visar också jämställda bolag är mer lönsamma (6 % högre vinster) och innovativa vilket jag tror är en bättre investering.

Din portfölj har slagit index med råge de senaste tre åren, grattis! Vart kan man bäst följa din portföljs utveckling?

Man kan följa vår jämställda portfölj kostnadsfritt på Nordnet och månadsspara via autogiro i vår portfölj via Aktieinvest. Hos Aktieinvest återinvesteras utdelningarna automatiskt vilket jag tycker är skönt! Att månadsspara via Aktieinvest kostar 20 kr/månad (10 kr om du är medlem i Unga Aktiesparare och eller Aktiespararna).

Hur går det till när du väljer ut bolagen till framtidsfeministens portfölj, lägger du ner mycket tid på analys?

Jag ser över portöljen en gång varje halvår. Då tittar jag på jämställdhet i ledningen (minst 40/60-fördelning för att få komma in i portföljen, data från AllBright och EqualyticsSwe), att bolaget ger utdelning, att jag förstår vad de gör och att jag tror på dem framåt, omsättningstillväxt, stabila vinstmarginaler (tips: borsdata.se är bra för att kolla detta) samt sprider i minst 5 branscher.

Vilka är dina favorit-ekonomi-konton på Instagram?

Aktietjejerna, Aconomics1, Tovanlovan, Ungaaktiesparare, tradingmamman, elin.helander, Ellevest, Pensionista.nu & lev.din.drom. Ett tips för att minska på sin konsumtion är att avfölja alla som triggar konsumtion t.ex. snygga nya kläder, fina resor, dyra resturanger och istället följa Portion under tian, Minimalisterna och Miniroben.

Om du fick ge ett tips för att boozta någons privatekonomi, vad skulle det vara?

Små summor spelar roll! Att investera 200 kr i månaden på lång sikt i en aktiefond blir mycket pengar på sikt. T.ex. 190 000 kr med ränta på ränta (8%) efter 25 år där 130 000 kr kommer från avkastningen!

Berätta mer om när kom du kontakt med investeringar för första gången?

I gymnasiet. Jag förstod ingenting, förlorade vår aktietävling och kände mig superdum. Jag bestämde mig för att aldrig hålla på med aktier igen. Det tog lite mer än 10 år innan jag vågade mig på aktier igen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s